Založ si blog

FMK – rodisko či pohrebisko?

Mnohým je určite známa skratka FMK. Áno, je to fakulta masmediálnej komunikácie na Univerzite sv. Cyrila a Metoda. Rodisko moderátorov, redaktorov, kameramanov, novinárov, a fotografov…. Ale je to naozaj tak?

Nie je to také jednoduché! Najprv sa túžite stať niekým, kto pracuje v mediálnej oblasti, podáte prihlášku a idete na skúšky. „YES!!Prijali ma!!!“ kričíte na mamu už od poštovej schránky a večer si líhate do postele s predstavou, že ste mediálna hviezda. S veľkým sebavedomím prídete na zápis a okolo vás samozrejme aj ďalších 100 nových hviezd. Začnete študovať a čakáte čo sa bude diať……Stále čakáte….no nič sa nebude diať. FMK je predsa škola ako každá iná.

Teda, aspoň zo začiatku. Postupne vám však začne dochádzať, že je predsa len niečím iná. Zatiaľ čo vaši kamaráti sú zavalení knihami, vy fotíte, beháte s kamerou a píšete poviedky. Tým však nechcem povedať, že tie knihy vás obídu (bohužiaľ,tak to nie je). Nikto na vás nebude tlačiť, aby ste si na tom videu dali viac záležať, alebo aby ste spravili lepšiu fotku. Splníte si povinnosť a známka je na svete. Samozrejme, podľa zásluh.

V druhej triede príde prax a je na vás, či si zoženiete nejakú tú pečiatku, alebo sa reálne niečomu priučíte. Poviete si, veď na ten titul mi nič netreba robiť, len sa učiť. Áno, veď samé A-čenka v indexe vyzerajú naozaj dobre. Ale to mediálnej hviezde nestačí 😀 A bohužiaľ ani obyčajnému zamestnancovi v médiách, pretože som zabudla podotknúť, že ilúzia o mediálnej hviezde sa dávno rozplynula. Vystriedala ju totiž realita dnešného sveta bez práce a peňazí.

Ak si niekto myslí, že príde do telky či rádia, ukáže životopis a tým je vec vybavená, veľmi sa mýli. V dnešnej dobe je dôležitá prax a to sa netýka len tejto školy. Dá sa však tvrdiť, že pri FMK to platí dvojnásobne. V TV, rádiu a novinách vidíme hotové výtvory a vravíme si, aké je to všetko jednoduché. Zase omyl! Stojí za tým tvrdá drina a roky skúseností a praxe. Je pravda, že škola vám dá základy, ale je na vás ako s nimi naložíte. Buď si praktické hodiny odsedíte, alebo sa na nich niečo naučíte a skôr či neskôr sa to snažíte rozvinúť v praxi. Tým neskôr však nemyslím po škole! Tomu sa vraví „naozaj neskoro“.

Nie je jednoduché nájsť prax v danej oblasti, ale pokiaľ nemáte vysoké nároky, radi vás priučia. Možno vás to stojí voľný čas za mizerný, ba dokonca žiadny plat, ale skúsenosti sú na nezaplatenie. A kedy ak nie počas vysokej? Po nej to už za taký plat pôjde naozaj ťažko.

FMK má predmety, ktoré vás posunú, no má aj tie bežné, nudné. Môže sa stať rodiskom hviezd, ale tie hviezdy musia na sebe makať a využiť možnosti, ktoré im ponúka. Inak sa FMK stane len pohrebiskom snov a ľudí s titulom, ktorý v životopise nestačí.

No prosím. . . .

06.04.2013

Žijeme v svete v akom žijeme no aj napriek tomu sú rána, kedy sa prebudím s vynikajúcou náladou. Zvyčajne sú to tie, keď vonku svieti slnko a ja sa nezobudím na zvonenie budíka. Tie, keď sa nemusím pre nič stresovať a obliekať sa do 25tich vrstiev oblečenia, pretože vonku leje alebo zas padajú biele chumáče. Milujem slnečné okuliare a to súkromie, ktoré mi dodávajú. [...]

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

Maximilian Krah

Krah i napriek špionážnej kauze zostáva lídrom kandidátky AfD v eurovoľbách. Obvineného asistenta prepustil

24.04.2024 10:52

Krahovho asistenta zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 6118x
Priemerná čítanosť článkov: 3059x

Autor blogu

Kategórie

Archív